KÆRLIGHED VED FØRSTE BLIK

Fortællingen om Pastariget begynder med en kærlighedshistorie og involverer solskinsøen Bornholm, en gård ved Svaneke og to mennesker med en mission om at lave dansk pasta, der kan måle sig med den bedste italienske af slagsen.

På køreturen ad grusvejen til Frennegaards gule hovedhus med rødt bindingsværk, springer tre harer lystigt afsted. Himmelen er blå som det hav, man kan se bag de gule durumhvede marker. I det øjeblik bilens motor slukker, er de eneste lyde, man hører, lystige fuglefløjt, og det føles lidt som om, tiden går i stå her på gården uden for Svaneke.

Inde bag døren til stedets gårdbutik og pastaproduktion er der dog masser af aktivitet. Et produktionshold på tre mand står ved pasta- og pakkemaskinerne, hvor der i dag bliver lavet naturel-pasta.


»Man skal forfølge sine drømme i tide «

Susanne Bloch

Pastariget ejes af ægteparret Susanne Bloch og Finn Harild, der bor på gården. Susanne, der er tilflytter til Bornholm, er primus motor for pastaproduktionen, og Finn driver landbruget. De to mødte hinanden i 2006, da Susanne og hendes datter valgte at flytte til Bornholm.

»Min datter og jeg havde i mange år drømt om, at bo på Bornholm. Vi syntes altid, at det var så trist, når vi skulle hjem fra vores ferier herovre,« fortæller Susanne, der tog den endelige beslutning om at flytte, da hendes far på sit dødsleje mindede hende om, at livet er kort, og at man skal at forfølge sine drømme i tide. 

Kærlighed ved første blik

Det lyder unægteligt lidt som en scene fra en  kærlighedsfilm – ikke desto mindre er det den sande historie, at Susanne mødte sin mand Finn den allerførste dag, hun var på Bornholm for at se på hus.

FAKTA OM DURUM

De klimatiske forhold på Bornholm med mange solskinstimer og varme havstrømme omkring øen giver durumhveden gode forhold. Den sydeuropæiske hvedesort kræver nemlig varme og sol. Aksene vender opad og det betyder, at vandet ikke løber af, når det regner og det gør at den let kan rådne. Durumhvedens kerne er hård og det giver biddet i pastaen modsat andre hvedesorter, der har en blød kerne.

Pastariget blev startet i 2009, efter at Susanne var flyttet ind på gården hos Finn.  Susanne fik ideen til Pastariget, da hun  opdagede at Finn producerede durumhvede.

»Min første tanke var: ‘Så kan jeg lave pasta!’,« fortæller Susanne. 

Finn var hurtigt med på ideen og inden længe fik han restaureret en længe på gården, der ikke blev brugt. 

Susanne fik stor hjælp fra Danmarks pastaekspert Boris Koppel, der tidligere havde modtaget Æresdiplom fra Det Danske Gastronomiske Akademi for sin friske pasta og Boris lærte Susanne alt, hvad der var værd, at vide om pasta, og inden længe var hun klar til at tage til  Italien, for at købe pasta maskiner.

Italienerne overgav sig

De italienerne, der kom til Bornholm for at installere pastamaskinerne, var meget skeptiske overfor Susanne og Finns idé om, at bruge bornholmsk durumhvede, og de fortalte mange gange det bornholmske par, hvor vigtigt det er, at durum til pasta, skal vokse syd for Rom, for at være sikker på at det får sol nok. 

»De ville have, at vi skulle købe italiensk durum i stedet for at bruge vores egen bornholmske durum. Det var jo hele ideen bag Pastariget, at vi skulle producere fra jord til bord. Men den dag vi sammen smagte på den allerførste pasta fra de nye maskiner, slog italienerne ud med armene og sagde, at det var den bedste pasta de nogensinde havde smagt, de var vildt imponeret over kvaliteten, og de overgav sig fuldstændig,« fortæller Susanne og fortsætter: 


»Dyrker du durum, så kan jeg lave pasta! «

Susanne Bloch

»Italienerne lærte os at vende pastaen i lidt god olie, lidt salt, lidt hakket basilikum og et enkelt fed hvidløg.  Jeg fik så den ide, at hælde det på glas og vi begyndte så småt, at producere de små bøtter med Pasta Pesto, der passer til en pakke pasta og findes i de samme varianter som pastaen, hvilket gør det ekstremt nemt at tilberede et velsmagende måltid.«