De små pesto er nøglen til smagen

De små pesto er nøglen til smagen

Pasta med smag af Danmark

Pastariget producerer pasta i alle regnbuens farver med forskellige smage – og kvalitetspesto, der passer til. Den første pasta, der blev produceret hos Pastariget, var naturel – den helt klassiske pasta, som de fleste kender og kan lide. Det er den type pasta, Italienerne selv foretrækker, og den kan bruges til alt. Kort efter kom fuldkornsvarianten til. »Efter et stykke tid fik jeg lyst til at give vores pasta et dansk touch – noget, der gjorde den til vores helt egen,« fortæller Susanne Bloch, der ejer Pastariget. Hun gik i gang med at eksperimentere med forskellige smage, og startede med ramsløg – nordens hvidløg – som var helt oplagt, fordi den vokser i stor stil på Bornholm. »Det blev rigtig godt, og derefter besluttede jeg ret hurtigt, at jeg gerne ville lave pasta i regnbuens farver. Så jeg begyndte at tænke over, hvilke krydderier, der kunne give smag og flotte farver,« fortæller hun.

Måltid med kontraster
Susanne Bloch lærte hurtigt, at alle ekstra-ingredienser, man tilsætter en pasta, forringer den. Man skal altså tilsætte noget, der ikke skal bruges i særligt store mængder. »Vi fandt hurtigt ud af, at chili og safran virkede godt. Jeg ville også meget gerne lave en sort pasta, og vi fandt derfor ud af, at kakao med sin lidt bitre smag, som f.eks. også bruges i chili con carne, var godt – selvom kakaopasta for nogle måske lyder utraditionelt,« fortæller hun. Et par smagsvarianter er gennem tiden blev også afprøvet – men droppet igen, fordi de ikke var gode. »Jeg lavede et forsøg med tomatpasta, men det blev simpelthen ikke godt. Der skulle for meget tomat i pastaen, før man kunne smage den, og det gav en hård og dårlig pasta,« fortæller hun.

Pasta og pesto
Som sidekick til pastaen producerer Pastariget også forskellige pesto-varianter, lavet på Bornholmsk rapsolie, der kan mikses på kryds og tværs med pastaen. Uanset om man spise pastaen med pesto eller med andet tilbehør, råder Susanne Bloch til, at man bruger farverne aktivt, når man laver retter med en af de i alt 16 forskellige pastavarianter. »Det er lækkert, hvis pastaen har en kontrastfarve til resten af den ret, man laver. Kakaopasta er f.eks. ikke så godt sammen med bolognese, for det bliver meget brunt i brunt. Den variant er f.eks. god sammen med kylling i flødesauce. Nyeste skud på pasta-stammen hos Pastariget er en naturel-variant lavet på manitobamel – en hvedesort, der oprindeligt stammer fra det canadiske distrikt Manitoba. Kornet dyrkes på Frennegaard, hvor Pastariget produceres, som det eneste sted i Danmark. »Manitoba kan lidt af det samme som durumhvede – nemlig give et rigtig lækkert bid til pastaen, og vi synes, det er sjovt at afprøve forskellige meltyper i produktionen,« siger Susanne Bloch.


TIP
Vidste du, at pastarigets pasta fungerer glimrende i en lasagne, hvor den kan erstatte traditionelle plader? Læg den i lag med f.eks. bolognese og mornaysauce, og bag den i cirka 15 min. ved 250 grader så den bliver gratineret